Centrala termica

Cititi mai jos 5 lucruri pe care ar trebui sa le stiti la executia unei instalatii de incalzire. Nu sunt "CELE" 5 lucruri de stiut, insa poate le-ati trecut cu vederea sau nu le-ati acordat atentia cuvenita.

1. Racordarea centralei la gaz este recomandat sa fie facuta cu legatura rigida.
Intotdeauna a fost permisa racordarea consumatorilor cu legatura rigida, insa cu racord flexibil au fost ani in care a fost permisa si alti ani in care nu a fost permisa, alti ani in care trebuia sa fie racord omologat. Cel mai bine, ca sa scapati de probleme ulterior, utilizati legatura rigida (teava).

2. Fitingurile nu se ingroapa.
Fitingurile de cupru, multistrat (pexal), PPR, otel nu se ingroapa pentru ca in timp pot sa curga. Daca vreti sa ingropati parti din instalatie, ingropati conducte dintr-o singura bucata, folositi distribuitori-colectori.

3. Nu exista cea mai racoroasa camera.
Sau oricum, nu ar trebui sa existe. Necesarul de incalzire se calculeaza pentru fiecare incapere, astfel incat toate camerele de locuit sa aiba aceeasi temperatura indiferent de pierderile de caldura. O camera cu pereti spre Nord are pierderi mai mari de caldura decat una similara pe Sud si ca atare va avea un necesar de incalzire mai mare, adica un calorifer mai mare.
Asa ca montati termostatul / cronotermostatul in ce camera doriti, pe perete interior, ferit de sursele de caldura si la 1,5 m inaltime.

4. Proba la rece
Presiunea de proba pentru proba la rece, se determina in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei, astfel:
•    o data si jumatate presiunea maxima de regim, dar nu mai mica de 5 bar, in instalatii montate aparent si la cele montate sub finisaje uzuale;
•    dublul presiunii de regim, dar nu mai mica de 5 bar, la instalatiile ce au parti care se mascheaza sub finisaje deosebite;
•    presiunea prevazuta in caietul de sarcini, pentru partile din instalatii care se inglobeaza in elemente de constructie (serpentine sau conducte in pereti, plafoane sau pardoseli, realizate numai cu tevi trase);
•    la presiunile prescrise de instructiunile tehnice ISCIR, pentru partile de instalatii care sunt supuse prevederilor.

5. Coroziunea galvanica
Este procesul de degradare a doua metale aflate in contact direct sau prin intermediul unui electrolit. Evitati sa puneti in instalatie un metal cu un altul mai electronegativ decat el, aluminiu alaturi de cupru si aliajele lui, bronz cu otel, etc.

Radiatoarele de aluminiu nu se monteaza cu tevi de cupru, trebuie sa alegeti: ori aluminiu, ori cupru. Cea mai simpla solutie pentru a putea instala radiatoare de aluminiu este sa folositi conducte din polipropilena sau polietilena reticulata.

Atentie la conductele de tip multistrat cu bariera de oxigen din aluminiu, fitingurile folosite au o garnitura foarte fina pentru a izola aluminiul de alama din care sunt fabricate fitingurile.

Cele 5 lucruri fac parte din "arta meseriei", lucruri care nu se explica in mod curent, ci doar sunt aplicate. Instalatorul de gaze face cum ii este mai usor, monteaza cu racord flexibil, timp redus de executie si efort minim. Instalatorii care nu cunosc meserie ingroapa fitinguri, atata timp cat vor curge in 2 ani, nu prezinta o problema iminenta pentru ei. Calculul necesarului de incalzire pentru instalatii mici se face pe baza de indici, iar de aici pot aparea erori si automat "cea mai racoroasa camera". Proba la rece se face la presiunea disponibila din retea, folosind de multe ori manometrul centralei pentru verificare. Aici trebuie sa stiti ca exista pe instalatie, inclus in centrala termica sau separat, supapa de siguranta care descarca la 3 bari, de unde rezulta ca nu se va atinge niciodata presiunea de proba de 5 bari. Coroziunea galvanica este un subiect care trebuie tratat cu seriozitate, cea mai evidenta problema, radiatoare de aluminiu si conducte de cupru, este evitata de cele multe ori.

Servicii: