Centrala pe lemne

Cele mai importante criterii care trebuie avute in vedere sunt urmatoarele.

In primul rand, temperaturile de tur si retur: 75/65 sau 90/70 grade C, cele mai uzuale, care sunt, in acelasi timp, si cele la care se raporteaza  producatorii de radiatoare.

In al doilea rand, se tine cont de numarul de pereti exteriori, din numarul total al peretilor.

Orientarea camerei este, si ea, un lucru foarte important. Una este ca acel spatiu sa fie orientat catre S sau E, si alta este sa fie catre N sau V.

Desigur, dimensiunile camerei sunt un factor esential de care se tine seama la proiectarea instalatiei de incalzire.

Nu in ultimul rand, se pleaca de la temperatura dorita in camera: una este sa va multumiti cu un 22C, alta este sa tanjiti catre 25C!

In functie de toate cele de mai sus, rezultatele pot fi foarte diferite. Se pot obtine, de pilda, valori ale necesarului termic cuprinse intre 23 W/mc (cu 18C in camera, niciun perete exterior, orientare sudica si izolare excelenta) si 97W/mc (24C in camera, majoritatea peretilor exteriori, izolare de slaba calitate si orientare catre nord). Pentru a afla necesarul termic total, se inmultesc aceste valori cu numarul de metri cubi ai spatiului.

Ca un exemplu, pentru o casa cu suprafata utila de aproximativ 200 de metri patrati, puterea termica necesara pentru incalzirea spatiului este cuprinsa intre 15 si 20 kW. Daca este nevoie si de prepararea apei calde menajere, in cazul unei familii compusa din patru persoane este nevoie de o putere instalata de circa 25kW. Pentru a fi siguri ca nu veti ramane niciodata in frig sau fara apa calda la chiuveta, se recomanda o suplimentare de siguranta a puterii instalate cu 20% sau 25%, lucru cu atat mai necesar, cu cat calitatile diverselor esente de lemn sunt diferite intre ele.

Cate lemne se consuma pentru incalzirea unui spatiu depinde atat de randamentul cazanului si de calitatea combustibilului, cat si de temperatura exterioara, gradul de izolare al casei, inaltimea planseelor, suprafetele vitrate etc. In medie, insa, se poate spune ca, pentru o casa de aproximativ 200 de metri patrati, consumul lunar de energie variaza in jurul valorii de 6000kW. In principiu, pentru mentinerea temperaturii in jurul valorii de 23C, n-ar trebui sa se consume, in cazul casei de mai sus, mai mult de 1.5 metri cubi de lemne pe luna, mai ales daca aveti o centrala cu gazeificare.

Servicii: